O víkendu jsem si řekla, že se do nich pustím a už nebudu otálet. Na internetu jsem na stránce apetite narazila na skvělý recept a to na cannelloni plněné ricottou (italským sýrem) a špenátem a přelité rajčatovou omáčkou. A co vlastně je ricotta?
"Sýr podobný tvarohu. Zhotovuje se z kravského nebo kozího mléka a používá se zejména při přípravě sladkých jídel. U nás se dá nahradit lučinou. Je jemnější, protože se nevyrábí z kyselého mléka ale ze syrovátky. Je proto velmi snadno stravitelná, vhodná i pro kojence a pro nemocné. Má vysokou nutriční hodnotu, nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin. Mezi všemi mléčnými výrobky je to produkt s nejmenším obsahem tuku."
Ingredience: cibule, sušený česnek, balení baby špenátu, balení cannellon, 6-7 zralých rajčat, oregano, sůl, pepř, 500g ricotty, vejce, olivový olej, parmazán (pokud nemáte lze nahradit nějakým jiným sýrem)
Postup (cca 1h): Tento recept si můžeme rozdělit na 3 fáze - náplň, rajčatová omáčka a pečení.
1. rajčatová omáčka - Nakrájíme si cibuli a 1/2 osmahneme na olivovém oleji. Poté přidáme nakrájená rajčata a vaříme pod pokličkou cca 10-15 minut, aby se rajčata hezky podusila a změkla. Přidáme sůl, pepř a oregano podle chuti.
2. náplň - Jako první si spaříme špenát (přes cedník prolijeme vroucí vodou) a necháme okapat. Dále si na pánvi osmahneme (opět na olivovém oleji) druhou polovinu cibule a přidáme okapaný špenát. Osolíme, opepříme a přidáme sušený česnek, opět podle chutí. Já osobně dala dvě plné čajové lžičky. Špenát necháme vychladnout a mezitím si v míse rozmícháme ricottu s vejcem, poté přidáme i vychladlý špenát a zamícháme.
3. plnění a pečení - Zapékací mísu vymažeme olivovým olejem a postupně do ní přidáváme naplněné cannelloni (naplňte zdobičkou nebo pomocí igelitového pytlíku) vedle sebe. Vše nakonec zalijte rajčatovou omáčkou a posypeme parmazánem. Dejte péct na 180° a na 20 minut pod pokličkou, aby těstoviny změkly. Dále pečeme ještě 15 minut bez pokličky a máme hotovo!
Žádné komentáře:
Okomentovat